top of page
  • Filibe Rulman

Rulmanlar

Birbirine göre farklı yönlerde dönerek hareket eden parçalara sahip makine parçasına rulman adı verilir. Güvenli bir sürüş deneyimi yaşamak için çok kritik parçalarından biri olan rulman, parçaların en az sürtünme ile hareket etmesini sağlar. Bu sayede daha az güç harcanarak daha yüksek devirlere çıkılabilir.


Bilyalı Rulmanlar

Radyal küre biçimli rulmanları ifade eder. Bilyaların küre biçimindeki şekli, bilyaların sadece üst noktasının halka yataklarına temas etmesine neden olur. Böylece daha az sürtünmeyle yüksek devir sayıları elde edilebilir. Bilyalı rulmanlar, sağladıkları bu avantajlar sayesinde otomobiller için sıklıkla tercih edilir.


Silindirik Makaralı Rulmanlar

Silindirik makaralı rulmanlar, yüksek radyal yükler ve orta eksenel yükler taşıma kapasitesine sahiptir. Silindirik şeklinde, ancak gerçek silindir olmayan makaraları var. Bunun yerine, gerilme yığılmasını azaltmak için makaraları fıçı veya ucu açık şeklindedir.


Manşonlar

Manşonlar boru tesisatlarında kullanılan bağlantı yapılardır. Özellikle tüp ve boruların birleştirilmesi noktasında, tesisatın veya hattın uzatılması açısından boru bağlantı elemanı olarak ifade edilir.


Rulman Yatakları

Rulmanlar sayesinde minimum sürtünme ile millerin veya aksların istenen yöndeki hareketlerine izin veren, istenmeyen yönlerdeki hareketlerine de izin vermeyen, rulman yataklardır.


Mafsal Rulmanlar

Mafsal bağlantı elemanları, rulman bağlantı elemanları arasında en önemli işleve sahip bir rulman modelidir. Hassasiyete sahip, belirli sertlik düzeyinde olan silindirik iç bilezik bulunan rulmanlardır. Boşluk olmaması rulman faaliyeti için önemlidir.


Küresel Makaralı Rulmanlar

Küresel makaralı rulmanlar, en zor şartlar altında çalışan rulmanlardır ve iki sıra kovan biçimli simetrik makaralar içerir. Bu tür rulmanlar eşit olmayan büyük kombine kuvvetleri karşılayabilir. Ani yüklemelere karşı töleransları vardır. Bu rulmanlar kendiliğinden hizalanabilir fakat sınırlı hızlarda kullanılabilir.


İğneli Rulmanlar

İğneli rulmanlar, makaralı rulmanların bir türü olarak radyal veya itme gibi destekledikleri yükün yönüne bağlı olarak sınıflandırılır. Çaplarından üç ila on kat daha uzun ve büyük bir radyal yük taşıma kapasitesi bulunan makaralara sahiptir.


Konik Makaralı Rulmanlar

Konik makaralı rulmanlar, yüksek radyal ve eksenel yükleri destekler. Geniş bir hız aralığına sahiplerdir. Destekleme kuvvetlerinde etkindirler ve rulmanlar arasındaki geniş etkin mesafe sayesinde hassas ve rijit bir mil kılavuz sistemi sağlarlar.

Comments


bottom of page